Dieta SIRT opracowana została przez osoby ze środowiska naukowego, jednak jak to zazwyczaj bywa, popularność nadała jej wzmianka w świecie showbusinessu. Sprawdźmy zatem czym jest popularna dieta sirtuinowa, jakie są jej założenia i czy jest bezpieczna.

Dieta sirtuinowa sprzyja zachowaniu zdrowia i młodości

Dieta SIRT to dieta roślinna, której główne założenia to restrykcja kaloryczna oraz zwiększenie podaży produktów aktywujących sirtuiny. Sirtuiny to enzymy znane jako „białka długowieczności”, które regulują multum procesów metabolicznych i zasadniczo sprzyjają utrzymaniu zdrowia w dobrej kondycji i opóźnianiu procesów starzenia. Aktywacji sirtuin sprzyjają zarówno niektóre polifenole zawarte w produktach roślinnych, jak i restrykcja kaloryczna, czyli przyjmowanie mniejszej ilości kalorii, niż wynosi nasze bieżące zapotrzebowanie.

W ostatniej dekadzie w trendach dietetycznych królowały diety eliminacyjne. Zasady diety SIRT są zgoła inne, ponieważ tutaj ważniejsze jest to, co mamy do diety włączyć, a nie co z niej usunąć. Tak czy inaczej, jednak kilka rzeczy usunąć trzeba, jeśli do tej pory Twoja dieta nie rozpieszczała organizmu, więc chociażby fast foody, tłuste wędliny, słodycze i wysokoprzetworzone, gotowe dania powinny być usunięte jak najszybciej, by nie niweczyć działania pozostałych składników menu. Jest to jednak uniwersalna zasada dla każdej rozsądnej diety, by unikać produktów uznawanych za niezdrowe i szkodliwe.

Przeczytaj też:

Twórcy diety SIRT, Aidan Goggins i Glen Matten przedstawili jej założenia w wydanej w 2016 roku książce „The SirtFood Diet”. Wierzą, że opracowany przez nich schemat żywieniowy sprzyja szybkiemu i bezpiecznemu odchudzaniu z korzyściami zdrowotnymi. Jak to zwykle bywa, warto mieć dystans i dla pewności weryfikować, czy założenia tej diety na pewno będą bezpieczne dla tej konkretnej osoby, która chciałaby je wdrożyć. Dla niektórych osób przeciwwskazaniem będzie niska kaloryczność i mała ilość posiłków na początkowych etapach diety.

Fazy diety SIRT

Wyróżniane są łącznie 4 etapy diety sirtuinowej, pogrupowane w 2 fazy.

Dieta sirtuinowa — Faza I

Etap I: obejmuje pierwsze 3 dni diety. W tym czasie sugerowane jest wypijanie 3 zielonych sirtuinowych koktajli i 1 posiłek stały o łącznej kaloryczności około 1000 kcal w ciągu doby.

Etap II: obejmuje kolejne 4 dni, zamykając pierwszy tydzień diety sirtuinowej. Tutaj jeden koktajl poświęcamy na rzecz posiłku stałego, więc ostatecznie są to 2 koktajle i 2 stałe posiłki sirtuinowe, o łącznej kaloryczności około 1500 kcal w ciągu dnia.

Dieta sirtuinowa — Faza II

Etap I: ten etap to drugi tydzień diety. Nie ma już wskazanych konkretów w zakresie kaloryczności, ale nadal skupiamy się głównie na produktach „sirtuinowych”. Na tym etapie spożywa się 3 posiłki stałe, 1 koktajl i opcjonalnie 1-2 przekąski.

Etap II: w trzecim tygodniu wchodzimy w etap na czas nieokreślony, po prostu podtrzymując ogólne założenia, stabilizując efekty zdobyte dotychczas i dostosowując dietę do swoich potrzeb. Po prostu komponujesz jadłospis opierając się głównie na zalecanych w SIRT produktach i unikasz produktów uznawanych za niezdrowe.

Dieta Adele, czyli skąd ten boom

Adele jest amerykańską piosenkarką (co najprawdopodobniej wiesz 😀 ), która w pewnym momencie swojej kariery zaszokowała publikę bardzo inspirującą poprawą sylwetki, gubiąc kilkadziesiąt kilogramów. Mainstream lubi wzorować się na celebrytach, często niestety bardziej niż na fachowych autorytetach, toteż duże zainteresowanie zyskała dieta Adele, która pomogła jej w metamorfozie. A jak donosi piosenkarka, była to właśnie dieta sirtuinowa.

piosenkarka adele podczas koncertu
Piosenkarka Adele, której dieta sirtuinowa zawdzięcza ogromny wzrost popularności. Zdjęcie z nypost.com

Choć zasadniczo dietę najlepiej jest mieć indywidualną, dostosowując jej skład i założenia do własnych predyspozycji i preferencji, to uważam, że dieta sirtuinowa, którą wypromowała Adele, nie jest najgorsza. Jeśli ktoś nie ma odpowiedniej wiedzy (ani motywacji do jej zdobycia), by ułożyć dla siebie spersonalizowaną dietę, to reguły diety SIRT są proste i łatwe do wdrożenia, dieta dla większości stosujących powinna być zdrowa, a i ma szanse przynieść dość szybkie, zauważalne efekty w postaci utraty masy ciała. Kontrowersje budzi jedynie niska kaloryczność w pierwszych etapach diety. Jest ona jednak krótkotrwała, a deficyt w tej perspektywie czasu nie jest aż tak głęboki, by zaszkodzić przeciętnemu, w miarę zdrowemu człowiekowi. Nie znaczy to jednak, że każdy może takie praktyki wdrażać – niektóre stany zdrowotne mogą być przeciwwskazaniem. Ten początkowy, restrykcyjny schemat jest jednak tym elementem, który zachęca przeciętnego człowieka do podjęcia działania. Proste i konkretne wytyczne to to, czego większość społeczeństwa od diety oczekuje.

zielony koktajl sirtuinowy i orzechy włoskie
Dieta sirtuinowa na początku opiera się głównie na zielonych koktajlach.

SirtFoods – lista produktów

Autorzy diety SirtFood wyznaczyli 20 produktów, które są szczególnie warte uwzględnienia w jadłospisie sirtuinowym. Są to:

  • papryczka chili, odmiana Bird’s Eye,
  • gryka (kasza gryczana),
  • kapary,
  • czerwona cykoria,
  • czerwona cebula,
  • seler,
  • pietruszka (apigenina!),
  • jarmuż,
  • lubczyk,
  • rukola,
  • kurkuma (kurkumina <3),
  • kakao,
  • kawa,
  • zielona herbata,
  • czerwone wino,
  • oliwa z oliwek extra virgin,
  • daktyle Medjool,
  • truskawki,
  • soja,
  • orzechy włoskie.

Jeśli czytasz tę listę i nie widzisz od razu możliwości komponowania z nich fajnych posiłków, to w sieci bez problemu odszukasz liczne przepisy dla diety sirtuinowej, również na popularne „koktajle SIRT”. Chętni skorzystać mogą z książek poświęconych tej diecie, w których zawarte są także przepisy, a nawet przykładowe jadłospisy diety sirtuinowej.

Sprawdź książki:

Jeśli masz własne doświadczenia lub opinie o diecie Adele, podziel się w komentarzu! Jaki jest twój ulubiony koktajl?