Benzodiazepiny to grupa leków, które wpływają na zwiększenie aktywacji receptorów GABA(A). Działają przeciwlękowo, przeciwdrgawkowo, rozkurczowo, nasennie. Czy występują w naturze? Oczywiście!

Naturalne benzodiazepiny

Otóż znaleziono benzodiazepiny w… ziemniakach i pszenicy. I to niepojedyncze!

Analizy chemiczne bulwy ziemniaka pozwoliły wykryć: diazepam, N-desmethyldiazepam, delorazepam, lorazepam i delormetazepam.

Badania ziaren pszenicy z kolei pokazały: diazepam, N-desmethyldiazepam, delorazepam, deschloro-diazepam, delormetazepam, lormetazepam oraz isodiazepam. Spora apteczka w tych niepozornych roślinach!

Ilości oczywiście są śladowe – w ziemniakach suma wykrytych benzodiazepin mieści się w zakresie od 0,04 do 0,1 mcg/kg, a w pszenicy 0,02-0,4 mcg/kg. By osiągnąć dawki terapeutyczne, trzeba by spożywać ziemniaki w tonach i choć są pyszne, to ani na talerzu, ani w żołądku na takie ilości miejsca nie ma.

Co ciekawe, flagowy przedstawiciel grupy, diazepam (Valium, Relanium), został zsyntetyzowany na 30 lat przed pierwszym jego wykryciem w źródłach roślinnych.

Tak czy inaczej, smacznego!

Wildmann et al. „Occurrence of pharmacologically active benzodiazepines in trace amounts in wheat and potato.” Biochem Pharmacol. 1988 Oct 1;37(19):3549-59.