Olejek pozyskiwany z egzotycznej rośliny – jagodlinu wonnego, jest surowcem o bardzo szerokim zastosowaniu. Bez wątpienia jest to wynik dużej zawartości drogocennych składników w jego składzie, które w wyjątkowy i wszechstronny sposób wpływają na organizm ludzki.

Skąd bierze się olejek ylang-ylang?

Jagodlin wonny (Cananga odorata), a raczej jego kwiaty, to główne źródło olejku ilangowego, określanego również mianem ylang-ylang. Jest to roślina naturalnie występująca w południowo-wschodniej Azji, która należy do rodziny flaszowcowatych. Oznacza to, że charakteryzuje się ona zimozielonymi, krótkoogonkowymi liśćmi, gładką korą oraz długimi i zwisającymi gałęziami. Jednakże jagodlin wonny uzyskał dużą popularność ze względu na specyficzne właściwości olejków eterycznych, znajdujących się w jego spektakularnych kwiatach. Drzewo to bądź krzew (pojawia się w obu formach) rośnie w miejscach cechujących się wysoką wilgotnością w powietrzu, lecz równocześnie o glebach półsuchych. Kwiaty zapylane są przez różnorodne chrząszcze i z tego powodu ich okres kwitnienia przypada na miesiące wiosenno-letnie. Zazwyczaj zabarwione są na żółto-zielono, a ich woń określana jest jako słodka i zmysłowa. Należy wiedzieć, że szacowana wydajność tej rośliny do pozyskiwania niezwykłego olejku ylang-ylang wynosi 30 g z 9 kg świeżych kwiatów. Dzięki swojemu aromatowi jest on jednym ze składników bardzo znanych perfum, mianowicie Chanel No.5 i nie tylko.

Pozyskiwanie tego eterycznego surowca

Znani producenci olejku, aby otrzymać to drogocenne tworzywo, muszą w pierwszej kolejności zebrać widowiskowe kwiaty jagodlinu, które np. na Hawajach służą jako materiał do wytwarzania ich słynnych wieńców oraz girland. Następnie przeprowadzany jest proces destylacji przy użyciu pary wodnej. Metoda ta doskonale sprawdza się przy tego rodzaju kwiatach, ponieważ pomaga zachować w pozyskiwanym olejku wszystkie najważniejsze substancje w tym minerały oraz witaminy. Choć naturalnym środowiskiem jagodlinu wonnego jest Azja, to obecnie istnieją jego intensywne uprawy na wyspie leżącej u wybrzeży Afryki, czyli Madagaskarze.

kwiaty ylang ylang

Pożyteczne właściwości olejku ilangowego

Relaksacyjne i zdrowotne

Olejek eteryczny ylang-ylang to doskonałe panaceum na zestresowane ciało, ponieważ uspokaja on i odpręża. Co więcej, pomaga pozbyć się zaburzeń lękowych oraz depresji. Wynika to z jego wpływu na system nerwowy człowieka, a dokładniej jego właściwości wzmacniających właśnie ten obszar. Naukowcy uważają, że nakładany bezpośrednio na skórę lub wdychany może zmniejszać stany niepokoju u wielu ludzi oraz bóle głowy. Natomiast jego działanie obniżające ciśnienie krwi powoduje, że szybko przywracany jest wewnętrzny ład i spokój. Niektórzy badacze ośmielają się twierdzić, że olejek ylang-ylang może być potencjalnym środkiem pomagającym w leczeniu nadciśnienia. To również doskonałe rozwiązanie na pozbycie się bezsenności oraz problemów pochodzących ze strony układu trawiennego. Olejek ilangowy potrafi zbalansować poziom hormonów obecnych w kobiecym organizmie i zapobiec dolegliwościom ich dróg rodnych oraz moczowych. Co więcej, to rewelacyjny środek wspomagający walkę z depresją poporodową.

Odkażające

Składniki Jagodlinu wonnego tworzą preparat efektywnie wpływający na gojenie się ran. Stan ten wynika z dużej zawartości związków o działaniu przeciwzapalnym i antyseptycznym. Należy wiedzieć, że w chwili zaranienia się wystarczy nałożyć kilka kropel olejku ylang-ylang, aby ten wytworzył naturalną barierę przed drobnoustrojami – bakteriami, wirusami i grzybami. Co więcej, sposób ten sprawia, że cały organizm chroniony jest także przed tężcem, infekcjami oraz zakażeniami.

Pielęgnacyjne

Olejek ylang-ylang ma zbawienny wpływ na problemy związane ze skórą m.in. głowy, reguluje on bowiem produkcje łoju oraz sebum. Dzięki swym właściwościom antybakteryjnym zapobiega infekcjom pojawiającym się w obrębie skóry i przeciwdziała również wypadaniu włosów. Dodatkowo olejek ten niweluje kłopoty z cerą, takie jak trądzik. W związku z tym może być stosowany bezpośrednio do odżywki lub jako wzbogacenie kosmetyków do pielęgnacji ciała (kremu, balsamu czy też żelu do mycia).

Pobudzające zmysły

Ludzie od wieków używali olejek pochodzący z kwiatów jagodlinu wonnego jako element gry wstępnej. Olejek ten cechuje się dużą zawartością związków pobudzających zmysły, dlatego doskonale sprawdza się jako afrodyzjak. Jest to również zasługa jego egzotycznego aromatu, który określany jest mianem kwiatowego i stosunkowo słodkiego. Z tego powodu na terenie Indonezji ylang-ylang stosuje się, aby zwiększyć przyjemność seksualną, a płatki jagodlinu tradycyjnym zwyczajem rozrzucane są na łóżko nowożeńców w celu zwielokrotnienia ich pożądania.

W jaki sposób można zastosować ten aromatyczny olejek?

W zależności od zapotrzebowania olejek eteryczny ylang ylang może być stosowany w rozmaity sposób. W związku z tym kilka jego kropel można dodać jako komponent toniku do włosów. W tym przypadku jego celem jest wzmocnienie budowy włosów oraz uregulowanie skóry głowy. Natomiast gdy ma być on pobudzającym zmysły afrodyzjakiem, polecany jest jako substancja do masażu. Z kolei używany poprzez dyfuzor, idealnie sprawdza się w leczniczych i relaksacyjnych inhalacjach.

Jednakże, jak i we wszystkim, także w przypadku stosowania olejku ylang-ylang, należy zachować umiar. Albowiem może wywoływać nieprzyjemne reakcje skórne o podłożu alergicznym. Dlatego też trzeba bezwzględnie przestrzegać informacji na temat proporcji podczas jego użytkowania oraz tych mówiących o jego rozcieńczaniu. W przypadku właścicieli zwierząt specjaliści zalecają uważać z używaniem tego olejku bezpośrednio na skórę, ponieważ jest to dość trujący środek dla ich pupili, w szczególności dla kotów i psów. Ylang-ylang nie jest również nieodpowiednim preparatem dla kobiet w ciąży, matek karmiących oraz niemowlaków.