Grzyb Trzęsak morszczynowaty (Tremella fuciformis) jest środkiem od setek lat wykorzystywanym w chińskiej tradycji dla poprawiania estetyki skóry, właściwości poprawiających odporność i dla ogólnego wsparcia zdrowia.

solve tremella fuciformis trzęsak morszczynowaty ekstrakt w kapsułkach

Co warto wiedzieć o grzybie Tremella?

Owocnik tego grzyba ma miękką teksturę i charakterystyczny wygląd. Sprawia wrażenie galaretowatego, białego, przerośniętego mchu. Może przypominać też myjkę do kąpieli. Rośnie na pniach drzew. Jego smak i aromat są zazwyczaj oceniane jako atrakcyjne, ale są stosunkowo łagodne. Ze względu na ciekawą konsystencję, Tremella bywa wykorzystywana jako składnik deserów.

Słodka zupa z trzęsakiem morszczynowatym i gruszką
Słodka zupa z trzęsakiem morszczynowatym i gruszką.

W Trzęsaku morszczynowatym aktywne biologicznie są polisacharydy. Składają się z ksylozy, mannozy i kwasu glukuronowego połączonych wiązaniem α-1,3-glikozydowym, z łańcuchami bocznymi złożonymi z galaktozy, arabinozy i niewielkich ilości fukozy.

Innym znanym gatunkiem Tremelli jest pospolicie występujący w Polsce Trzęsak pomarańczowożółty (Tremella mesenterica). Wygląda bardzo podobnie, poza barwą, czego łatwo się domyślić.

Inne nazwy Trzęsaka morszczynowatego: Grzyb śnieżny, Srebrne ucho, Snow ear, Snow fungus, White fungus.

Wyjątkowy wpływ Tremelli na estetykę skóry

Zdrowie skóry jest ściśle związane z jej nawilżeniem. Kiedy skóra jest odwodniona, zaburzony jest metabolizm wewnątrzkomórkowy i podupada stabilność błony komórkowej, co powoduje utratę elastyczności, wywołuje zmarszczki, a nawet wysypki. Polisacharydy Tremelli mogą być stosowane jako naturalny środek nawilżający skórę, aby złagodzić skutki jej odwodnienia, naprawić barierę skórną i zachować zdrowie skóry.

Ekstrakt tego grzyba używany jest w kosmetologii. W składach kosmetyków występuje pod nazwą INCI: Tremella Fuciformis Polysaccharide. W kosmetyku działa jako humektant, przeciwutleniacz i stabilizator emulsji. Bardzo efektywnie nawilża skórę i jest świetną alternatywą dla kwasu hialuronowego. Niektóre dane wskazują, że lepszą i skuteczniejszą – polisacharyd Tremelli wiąże wodę mocniej niż kwas hialuronowy i gliceryna.

Poza nawadnianiem, polisacharydy Trzęsaka działają też ochronnie i odmładzająco dla skóry. M.in. mogą chronić fibroblasty ludzkiej skóry przed uszkodzeniami wywołanymi nadtlenkiem wodoru poprzez zwiększenie ekspresji SIRT1. SIRT1 jest jedną z sirtuin, a sirtuiny powinniśmy kojarzyć głównie z młodością i spowalnianiem starzenia. Ochraniają też przed uszkodzeniami wywołanymi przez nadmierną ekspozycję na promienie UV. Nawilżenie i zawartość kolagenu w skórze zwierząt, u których stosowano polisacharydy i eksponowano je na promieniowanie UV były wyraźnie lepsze, niż u zwierząt, które polisacharydów Tremelli nie otrzymały. Pewne dane wskazują też na możliwość sprawniejszego gojenia się ran.

owocnik grzyba tremella fuciformis moczony w wodzie
Grzyb Tremella przed użyciem kulinarnym zazwyczaj moczy się w wodzie, by poprawić jego konsystencję i „chrupkość”.

Czy równie łaskawa jest dla mózgu?

Polisacharydy Tremelli nie tylko nie wykazują neurotoksyczności, ale też mogą na różne sposoby hamować uszkodzenia nerwów. Nie minie się z prawdą, gdy nazwiemy polisacharydy z Trzęsaka środkiem neuroprotekcyjnym. Owo działanie wykazują poprzez hamowanie glutaminianu i wywoływanej przez niego ekscytotoksyczności neuronów. Ekspozycja na polisacharydy Tremelli może poprawiać żywotność komórek oraz hamować akumulację reaktywnych form tlenu, uwalnianie dehydrogenazy mleczanowej i aktywność kaspazy-3, a także naprawiać nieprawidłowości mitochondrialne spowodowane przez glutaminian.

Eksperymenty przedkliniczne pokazały, że Tremella może wręcz działać neurotroficznie, stymulując wzrost komórek dopaminergicznych. W próbach na gryzoniach już 14-dniowa suplementacja polisacharydami Tremelli pokazywała poprawę pamięci. Inne badania pokazały poprawę zdolności uczenia się i zapamiętywania u myszy poprzez: zmniejszenie zmian patologicznych w niedokrwionej tkance mózgowej, ograniczenie powstawania szkodliwych metabolitów, poprawę tolerancji niedokrwienia i niedotlenienia oraz zmniejszenie uszkodzeń neuronów mózgowych.

Przeczytaj też:

Odporność i profilaktyka zdrowotna

Grzyb Tremella oferuje nam działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. Otwiera to furtkę do bardzo rozległego działania prewencyjnego i przywracającego do normy wiele zaburzeń w funkcjonowaniu organizmu.

Wpływ na immunologię nie jest zaskoczeniem – jest to domena wszystkich grzybów witalnych, m.in. ze względu na mocno aktywne beta-glukany. Polisacharydy Tremella odgrywają ważną rolę we wzmacnianiu funkcji układu odpornościowego. Robią to poprzez aktywację makrofagów, limfocytów T i limfocytów B, regulując odporność nieswoistą, humoralną i komórkową.

Badania pokazywały, że polisacharydy Tremelli hamowały kilka rodzajów komórek nowotworowych, m.in. mięsaka oraz raka prostaty i wątroby. Polisacharydy Tremella mogą indukować apoptozę komórek rakowych poprzez zmniejszenie ekspresji antyapoptotycznych genów (bcl-2 i surwiwiny).

Polisacharydy Tremelli mogą regulować ekspresję białka sirtuiny SIRT1 w komórkach nowotworowych i kontrolować procesy życiowe takie jak utlenianie kwasów tłuszczowych, starzenie się, regulacja stanów zapalnych i inne.

Pewne korzyści zauważano w parametrach zdrowia metabolicznego. Na przykład w przypadku lekkiej cukrzycy typu I stosowanie Tremelli poprawiało profil lipidowy, zmniejszając cholesterol całkowity i triglicerydy, a podnosząc HDL. Podobne efekty wraz z obniżeniem glukozy ukazywały się u myszy z hiperlipidemią stosujących Tremellę. Ogólnie rzecz ujmując, grzyb Tremella może stanowić coś w rodzaju prebiotyku wspierającego funkcje metaboliczne.

Źródła:

  • Ma X, Yang M, He Y, Zhai C, Li C. A review on the production, structure, bioactivities and applications of Tremella polysaccharides. Int J Immunopathol Pharmacol. 2021 Jan-Dec;35:20587384211000541. doi: 10.1177/20587384211000541. PMID: 33858263; PMCID: PMC8172338.
  • Książka „Grzyby lecznicze” autorstwa Tero Isokauppila