Serotonina to neuroprzekaźnik z grupy amin biogennych. Zyskała szeroką sławę jako główny “hormon szczęścia”. Powstaje z aminokwasu tryptofanu, który jest hydroksylowany do 5-HTP, a to z kolei dekarboksylowane do serotoniny. Działając w mózgu wpływa na regulację samopoczucia, apetytu i snu, natomiast w układzie obwodowym reguluje pracę układu trawiennego, temperaturę ciała, ciśnienie krwi. Zarówno niedobór, jak i nadmiar serotoniny prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych. Metabolizm serotoniny oraz jej receptory są targetem wielu leków przeciwdepresyjnych, a także przeciwmigrenowych i przeciwwymiotnych.

Szacuje się, że około 90% całej puli serotoniny ludzkiego organizmu produkowane jest w komórkach błon śluzowych jelit. Serotonina ma aż 7 typów własnych receptorów, a niektóre z nich dzielą się jeszcze na kolejne podtypy. Tak jak dopamina i noradrenalina należy do monoamin i jest rozkładana przez monoaminoksydazę. Po oksydacji reaguje z dehydrogenzą aldehydową, w wyniku czego powstaje główny metabolit serotoniny – 5-HIAA, który jest wydalany z pomocą nerek. Z serotoniny wytwarzana jest też melatonina, szerzej znana jako „hormon snu”.