Gastryna to hormon wydzielany w części odźwiernikowej żołądka i początkowym odcinku jelita cienkiego. Pobudzanie wydzielania gastryny wywołuje sam pokarm, a także oddziaływanie sensoryczne pokarmu. W fazie mózgowej wydzielania, impulsy nerwowe z mózgu i rdzenia przedłużonego docierają do żołądka poprzez nerw błędny i stymulują syntezę gastryny. Acetylocholina pobudza komórki G do produkcji gastryny. W rzeczywistości gastryna nie jest pojedynczym związkiem, a tworzy mieszaninę kilku peptydów. Do głównych funkcji gastryny należy stymulacja komórek okładzinowych żołądka do wydzielania kwasu solnego. Wzmaga perystaltykę przewodu pokarmowego, kurczy dolny zwieracz przełyku, pobudza aktywność sekrecyjną trzustki, pęcherzyka żółciowego i śluzówki jelita cienkiego, odpowiada za prawidłowy stan błony śluzowej żołądka.
Mniej znanym faktem jest to, że gastryna jest produkowana również w mózgu, gdzie obecne są również receptory gastryny.
Malwina Nowosada
Powiązane artykuły
Szukaj
Kategorie
Poznaj adaptogeny!
Produkty
- Długopis aluminiowy 12,00 zł z VAT
- Planer tygodniowy [notes A6] 19,00 zł z VAT