Autofagia (autogafocytoza) to proces metaboliczny, w którym komórki organizmu rozkładają i recyklingują swoje własne białka i organelle, gdy nie są w stanie już pełnić swoich funkcji. Jest to bardzo ważny mechanizm homeostazy komórkowej, pomagający utrzymać zdrowie i równowagę w organizmie, a także umożliwia komórkom radzenie sobie ze stresorami. Dzięki temu procesowi organizm ma możliwość oczyszczać się ze starych i wysłużonych struktur i nie dopuszcza, by te narobiły bałaganu.

Autofagocytoza kontrolowana jest przez wiele czynników, takich jak stres oksydacyjny, niedobór składników odżywczych, czy czynniki genetyczne. W procesie autofagii, komórki tworzą specjalne organelle (autofagosomy), które pochłaniają martwe i zużyte białka i organelle. Pochłonięte materiały są rozkładane i przekształcane w surowce, które można ponownie wykorzystać do produkcji nowych białek i organelli.

Autofagia zapobiega akumulacji szkodliwych elementów, takich jak wolne rodniki, komórki nowotworowe i bakterie. W rezultacie autofagia jest ważna nie tylko dla utrzymania zdrowia komórek, ale także dla ochrony organizmu przed chorobami i uszkodzeniami. Obecnie trwają intensywne badania nad zrozumieniem tego procesu i jego roli w różnych chorobach, co może prowadzić do opracowania nowych terapii i leków. W ostatnich latach badania nad autofagią skupiały się na jej potencjalnym zastosowaniu w leczeniu chorób takich jak nowotwory, neurodegeneracja czy choroby metaboliczne. Częstym, domowym zabiegiem dla pobudzenia autofagii jest wydłużanie nocnych postów, wprowadzanie diety IF lub nawet stosowanie krótkotrwałych głodówek.