Adiponektyna to białkowy hormon produkowany przez komórki tłuszczowe (adipocyty), który odgrywa ważną rolę w regulacji metabolizmu glukozy i tłuszczów. Jest to jeden z najważniejszych hormonów odpowiedzialnych za utrzymanie prawidłowej glikemii i odpowiedniej masy ciała. Badania wykazują, że wysoki poziom adiponektyny jest związany z niższym ryzykiem chorób metabolicznych i cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca typu 2, otyłość i choroby sercowo-naczyniowe.

Adiponektyna a poziom tkanki tłuszczowej

Adiponektyna znana jest szczególnie z działania przeciwzapalanego i zwiększającego wrażliwość komórek na insulinę. Jest to jeden z tych pozytywnych i pożądanych czynników, które są zaletami zapasowej tkanki tłuszczowej. Jej poziom jest jednak ujemnie skorelowany z poziomem tkanki tłuszczowej — im więcej tłuszczu zapasowego mamy, tym słabiej on produkuje adiponektynę. Wysoki poziom tego hormonu jest charakterystyczny dla osób o prawidłowej masie ciała, natomiast niski poziom jest często spotykany u osób otyłych.

Ten polipeptyd jest również ważnym czynnikiem w procesie termogenezy, czyli produkcji ciepła przez organizm. Pomaga ona spalać tłuszcz i reguluje metabolizm energii w organizmie. Dlatego też istnieją przesłanki, że stymulacja produkcji adiponektyny przez np. odpowiednią dietę i aktywność fizyczną mogą być skutecznym sposobem na wsparcie utraty masy ciała.