Królestwo grzybów ma nam wiele do zaoferowania, nie tylko w aspektach kulinarnych. O zdrowotnych właściwościach grzybów sporo możemy się dowiedzieć z kultury wschodu, a te tradycyjne doniesienia są sukcesywnie weryfikowane przez naukowców z użyciem współczesnych, precyzyjnych metod badawczych. Reishi jest jednym z tych grzybów, dla którego potwierdzono znaczną część właściwości, w które wierzono już tysiące lat temu. Ma właściwości poprawiające odporność, a często stosuje się go także dla relaksacji i poprawy zasypiania lub w ramach ogólnej profilaktyki zdrowotnej.

ekstrakt grzyba reishi w proszku

Grzyb Reishi — co to takiego?

Reishi (Lakownica żółtawa) to jeden ze sztandarowych przedstawicieli grzybów leczniczych. Jak wiele innych ciekawych, naturalnych medykamentów, ten grzyb wywodzi się z Tradycyjnej Medycyny Chińskiej. Niegdyś nazywany był nawet grzybem nieśmiertelności, a obecnie nadal włącza się go jako element kuracji anti-agingowych. Owo określenie, choć przesadzone to dość dobrze obrazuje jego główne przeznaczenie – poprawa zdrowia ogólnego i adaptacja organizmu do ciężkich warunków.

Owocnik grzyba Reishi ma nerkowaty kształt o żółto-czerwonej powierzchni, która jest wyjątkowo lśniąca, jakby polakierowana. Rośnie głównie na obumarłych pniach drzewach liściastych. Występuje również na terenie Polski, jednak jest dość rzadki i podlega częściowej ochronie.

grzyby reishi rozsnące na drzewie
Owocniki Lakownicy żółtawej w naturalnym środowisku.

W grzybni i zarodnikach Reishi zawarte jest około 400 substancji aktywnych. Robi wrażenie, prawda? Grzyby Reishi zawierają m.in.: triterpenoidy, polisacharydy, nukleotydy, sterole, steroidy, kwasy tłuszczowe, białka/peptydy i różne pierwiastki śladowe. Zajdziemy w nich też kwasy ganoderyczne, które strukturą są podobne do hormonów steroidowych!

By wyciągnąć z grzyba maksimum korzyści, przeprowadza się podwójną ekstrakcję wodno-alkoholową. Ekstrakcja wodna wyciąga głównie polisacharydy, a alkoholowa triterpeny. Zastosowanie ekstrakcji tylko jednym rozpuszczalnikiem znacznie ogranicza właściwości zdrowotne.

Inne nazwy: Ganoderma lucidum, Ling-zhi, Lakownica lśniąca, Huba lakierowana, Żagiew lśniąca, Boletus lucidus, Yeongji.

Korzyści, jakie daje suplementacja Reishi

Jest ich dość sporo, ponieważ Ganoderma wspiera wiele aspektów zdrowia. Nie bez powodu w tradycyjnej medycynie jest uznawana za uniwersalne remedium. Jednak najważniejsze i najbardziej popularne właściwości zdrowotne Reishi, to te wymienione poniżej.

Działanie immunomodulujące

Ze względu na obfitą obecność polisacharydów wydajnie wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego. Dla osób, które znają konkretne dane na temat aktywności swojego układu odpornościowego – grzyb Reishi stymuluje ramię Th1.

Redukcja stanów zapalnych

Gdyż jakiegoś powodu chroniczne stany zapalne szaleją w naszym organizmie, grzybki Reishi mogą być pomocne. Interesujące jest, że grzyb ten wykorzystywany jest nawet w terapiach wspomagających leczenie nowotworów. U osób w zaawansowanym stadium nowotworu po 12 tygodniach z Reishi zauważano pewną poprawę w stężeniach cytokin zapalnych – grzyby Reishi obniżają TNF-alpha i IL-a, a podnoszą IL-2, IL-6 i IFN-gamma.

Kontrola stresu oksydacyjnego

W badaniach notowano wzrost endogennych enzymów przeciwutleniających w wyniku suplementacji: dysmutazy ponadtlenkowej, peroksydazy glutationowej oraz S-transferazy glutationowej.

Health Labs ShroomMe Reishi + Cordyceps - grzyby lecznicze w proszku

Korzystny wpływ na sen

Tradycyjnie grzyb Ganoderma zalecano stosować na problemy z bezsennością, ponieważ w pewnym stopniu ułatwia zasypianie i pozwala spać lepiej. Ma też ogólnie działanie tonizujące, co przydaje się wieczorami.

Poprawa nastroju

Jest kilka badań, w których zauważono poprawę nastroju dzięki suplementacji Reishi. Były to jednak badania w konkretnych, raczej poważnych jednostkach chorobowych, jak fibromialgia, czy nowotwory. Poprawa nastroju nie była zatem działaniem bezpośrednim, a wynikiem poprawy ogólnego stanu pacjenta, jednak tak czy inaczej, warto mieć to na uwadze. U osób zdrowych można spodziewać się raczej lekkiej redukcji stresu niż działania antydepresyjnego.

Hamowanie alergii

Działanie antyalergiczne również znajduje się w portfolio Ganodermy, a jednym z podpunktów jest również poprawianie stanu podczas astmy.

Korzystnie wpływa na mózg

I głównie dlatego Reishi znalazł się na tej stronie. Po pierwsze — przypisuje mu się lekkie działanie adaptogenne, zmniejszające efekty stresu środowiskowego i hamujące lęki, a po drugie, wykazuje też pewne działanie neuroprotekcyjne. Poza tym wszystkie wymienione wyżej aspekty tj. redukcja stanów zapalnych i stresu oksydacyjnego, poprawa snu itp., pośrednio wpływają na poprawę sprawności układu nerwowego i rozjaśniają umysł. Co więcej, polisacharydy zawarte w Reishi mogą stymulować proliferację i odnawianie nerwowych komórek macierzystych, co zauważono na mysim modelu choroby Alzheimera. Skutkowało to wzmocnieniem neurogenezy w hipokampie i ostatecznie przywróceniem funkcji kognitywnych osłabionych chorobą. Obserwowano też wolniejsze gromadzenie się beta-amyloidów podczas stosowania Reishi. Zdaniem badaczy, to działanie może być korzystne we wspomaganiu leczenia chorób neurodegeneracyjnych.

uprawa grzybów reishi
Tak wygląda komercyjna uprawa grzybów Reishi na workach z pożywką.

Suplementacja grzybem Reishi

Ogrom prozdrowotnych właściwości sprawia, że Lakownica żółtawa jest bardzo atrakcyjnym surowcem do suplementacji. Na rynku można znaleźć zarówno formy kapsułkowane, jak i Reishi w proszku. Dostępne są też warianty ekstrahowane, jak i po prostu proszek powstały z wysuszonych i zmielonych grzybów.

Moim zdaniem najciekawszą formą do suplementacji jest ekstrakt Reishi w proszku. Jest dobrze rozpuszczalny w wodzie i świetnie sprawdza się jako dodatek do napojów — kawy, herbaty, kakao, może być też dodawany do różnego rodzaju smoothie. W napojach można go mieszać z innymi ekstraktami grzybów, np. Soplówką jeżowatą, czy też Maczużnikiem chińskim.

napar z lakownicy żółtawej
Ekstrakt Reishi świetnie pasuje do wieczornej herbatki lub kakao.

Osobiście polecam ekstrakty dostępne w sklepie solvelabs.eu. Jest to drobno mielony ekstrakt w koncentracji 10:1 z owocników grzyba Reishi, powstały w toku podwójnej, wodno-alkoholowej ekstrakcji, bez żadnych substancji dodatkowych i wypełniaczy. Z ich grzybami mam dobre doświadczenia, a z kodem GRANANERWACH można zamówić z 10% rabatem. Taki ekstrakt stosuje się od 1 do 3 razy dziennie po jednej miarce mieszczącej ~500 mg proszku. Reishi ma działanie raczej tonizujące, dlatego poleca się stosować szczególnie wieczorem.

dobrze rozpuszczalne ekstrakty grzybów witalnych do kawy

Skutki uboczne i bezpieczeństwo

Skutki uboczne są praktycznie niespotykane. Profil działania jest całkiem sympatyczny, dlatego jest to jedna z pozycji, którą warto rozważyć, gdy po prostu chcemy zażywać coś dla wsparcia odporności i ogólnej, biochemicznej kondycji organizmu. Ze względu na brak stosownych informacji, odradza się stosowanie w ciąży i podczas karmienia piersią. Immunostymulujace działanie Reishi bywa odradzane w chorobach autoimmunologicznych, gdzie na pewno trzeba solidnie przemyśleć zasadność suplementacji.

Źródła:

  • Sanodiya BS et al. „Ganoderma lucidum: a potent pharmacological macrofungus.” Curr Pharm Biotechnol. 2009 Dec;10(8):717-42.
  • Gao Y et al. „Effects of ganopoly (a Ganoderma lucidum polysaccharide extract) on the immune functions in advanced-stage cancer patients.” Immunol Invest. 2003 Aug;32(3):201-15.
  • Oluba OM et al. „Modulatory effect of crude aqueous extract of Lingzhi or Reishi Medicinal Mushroom, Ganoderma lucidum (Higher Basidiomycetes), on hematological and antioxidant indices in Plasmodium berghei-infected mice.” Int J Med Mushrooms. 2014;16(5):499-506.
  • P. Dinesh Babu, R.S. Subhasree „The Sacred Mushroom “Reishi”-A Review” American-Eurasian Journal of Botany, 1 (3): 107-110, 2008
  • Huang S, Mao J, Ding K, et al. Polysaccharides from Ganoderma lucidum Promote Cognitive Function and Neural Progenitor Proliferation in Mouse Model of Alzheimer’s Disease. Stem Cell Reports. 2017;8(1):84-94.
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Lingzhi_mushroom